Enerji Etüdü: Enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik imkânların ortaya çıkarılması için yapılan ve bilgi toplama, ölçüm, değerlendirme, raporlama aşamalarından oluşan çalışmalardır. Enerjinin mümkün olduğunca verimli kullanılmasını sağlamak için bir enerji sisteminin sistematik olarak incelenmesidir.
Enerji etüdü, enerji tasarruf potansiyellerini, enerji atıklarını ve sera gazı emisyonlarını belirlemek, bunlarla ilgili geri kazandırıcı veya önleyici tedbirleri teknik ve ekonomik boyutları ile ortaya koymak amacıyla yapılır.
Enerji etütleri enerji kullanımının fazla olduğu bina ve tesislerde yapılması gereken bir çalışmadır. Bir nevi tesislerde yapılan enerji verimliliği check-up’ı denilebilir.
Başarılı bir enerji etüdü, bina veya tesisin kapsamlı ve verimli şekilde çalışma performansını içeren bilgiler içerirken bunun yanında her ölçüm için finansal analizler de sunar.
Enerji etüdü sayesinde enerji verimliliği arttırılarak enerji maliyetlerinde büyük oranda düşmeler gözlenmektedir. Enerji etüdü hazırlanırken bina veya tesise ait günlük/aylık enerji kullanımı ile ilgili bilgiler edinilmektedir.
5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu” ve bu kanuna bağlı olarak düzenlenen “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” uyarınca;
20.000 m2 üzeri inşaat alanına sahip ticari ve hizmet binaları, ilk etütler 2015 yılında olmak üzere 4 yılda bir,
Yıllık 5.000 TEP üzeri enerji tüketen endüstriyel işletmeler, ilk etütler 2015 yılında olmak üzere 4 yılda bir,
Enerji Yöneticisi bulundurmakla yükümlü olan kamu binaları, her 10 yılda bir,
enerji etüdü yatırması zorunludur.
İlk enerji etütlerini 2015 yılında yaptıran tesisler 2019 yılı içerisinde enerji etütlerini tekrarlamaları gerekmektedir.
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun 10uncu maddesine göre 2018 yılında uygulanacak olan idari para cezalarına ilişkin tebliğe göre enerji verimliliği kapsamında verilen idari para cezalarında en düşük para cezası 980 liradan 1.121 liraya, en yüksek para cezası ise 98.524 liradan 112.780 liraya çıkarıldı.
Para cezaları yanlış ve/veya eksik bilgi verilmesi, hiç bilgi verilmemesi ve yerinde inceleme olanağını engelleyen tesislere uygulanacak.
Enerji etütleri; enerji tasarrufu, enerji maliyetlerini düşürme ve daha yüksek performansa yol açacak operasyonel ve ekipman iyileştirmelerini ortaya çıkarmak için oldukça etkili araçlardır.
Enerji etüdü, tesis genelinde enerjinin nerelerde ve nasıl kullanılmakta olduğunu, nerelerde tasarruf edilebileceğini gösteren bir araştırmadır.
Enerji etütleri; Ön Etüt ve Detaylı Etüt olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilir.
Ön Etüt aşamasında; İşletmedeki veya binadaki etüt profilleri (girdi, atık, kayıp-kaçak, verimsizlik, israf, emisyon, enerji yönetimi), belgeler, görüşmeler, gözlemler ve gerektiğinde noktasal ölçümler yardımıyla analiz edilir. Önleme veya geri kazanma potansiyelleri tahmin edilir. Bunlar için uygulanabilecek önlemler, yaklaşık maliyetleri ve geri kazanım süreleri ile birlikte belirlenir. Enerji yönetim profilinde gözlenen yetersizliklerin giderilmesi için öneriler geliştirilir. Detaylı etüt kapsamına alınması gerekli görülen hususlar ve bu hususlara ilişkin çalışma programı tespit edilir. Ön etüt çalışmaları ön etüt raporu ile birlikte en fazla on beş iş günü içerisinde tamamlanır.
Detaylı Etüt aşamasında ise; Ön etüt sonuçlarına göre detaylı etüt kapsamına alınması uygun bulunan konularda işletme şartlarında ölçümler ve hesaplamalar yapılarak önleme veya geri kazanma potansiyelleri en fazla +/- % 10’luk yanılma oranı ile tahmin edilir. Ön etüt ve detaylı etüt sonuçları kullanılarak uygulanabilecek önlem seçenekleri teknik ve ekonomik özellikleri ile analiz edilir. Bu kapsamda, en uygun önlemler seçilmek suretiyle daha sonra hazırlanabilecek verimlilik arttırıcı projeleri yönlendirici bilgiler ortaya konulur.
Detaylı enerji etüdü neticesinde talebe göre, bina ya da tesislerin ihtiyaçlarına uygun olarak kısaca “VAP” denilen Verimlilik Artırıcı Projeler uygulanır.
Enerji etüdü raporu, Enerji Bakanlığının belirlediği etüt formatına göre hazırlanır.
Ekipman ve sistem kullanımı, onarım, yalıtım, modifikasyon, iyileştirme ve süreç düzenleme gibi yollarla; gereksiz enerji kullanımının, atık enerjinin, enerji kayıp ve kaçaklarının önlenmesi veya en aza indirilmesi ile birlikte atık enerjinin geri kazanılması gibi konulardaki çözümleri içine alan ve “Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü” tarafından tebliğ olarak yayımlanan usul ve esaslara uygun olarak hazırlanan projeler, Verimlilik Artırıcı Proje olarak değerlendirilmektedir.
Sanayi tesislerindeki 1.000.000 TL’ye kadar olan ve geri ödeme süresi 5 yılın altında olan VAP projelerinin %30’a kadarlık kısmı için devlet desteği sağlanmaktadır.
Baca Gazı Analizleri
Kazan Verim Analizleri
Mekanik, Mimari, Elektrik Termal Kamera Çekimleri
Panolarda ve Motorlarda Enerji Analizörü Ölçümleri
Ortam Havası Sıcaklık / Nem / CO2 ölçümleri
Aydınlatma Meşguliyet ve Lux Ölçümleri
Ultrasonik Cihazlarla Pompalarda Debi Ölçümleri
Chiller Verim Ölçümleri
Klima Santrallerinde Debi Ölçümleri
Ultrasonik Cihazlarla Hava, Buhar Kaçağı Tespitleri
Ultrasonik Cihazlarla Kondenstop Testleri
Nish Mühendislik, sertifikalı enerji yöneticileri ve etüt-proje uzmanları ile bina ve tesislere yönelik olarak enerji etüdü ve VAP hizmetleri sunar. Bu hizmetler kapsamında ilgili yönetmeliklerin de yönlendirmesi ile aşağıdaki konular öncelikli olarak dikkate alınmaktadır:
Yakma sistemlerinde yanma kontrolü ve optimizasyonu ile yakıtların verimli yakılması
Isıtma, soğutma, iklimlendirme ve ısı transferinde en yüksek verimin elde edilmesi
Sıcak ve soğuk yüzeylerde ısı yalıtımının standartlara uygun olarak yapılması, ısı üreten, dağıtan ve kullanan tüm ünitelerin yalıtılarak istenmeyen ısı kayıplarının veya kazançlarının en aza indirilmesi
Atık ısı geri kazanımı
Isının işe dönüştürülmesinde verimliliğin arttırılması
Elektrik tüketiminde kayıpların önlenmesi
Elektrik enerjisinin mekanik enerjiye veya ısıya dönüşümünde verimliliğin artırılması
Otomatik kontrol uygulamaları ile insan faktörünün en aza indirilmesi
Kesintisiz enerji arzı sağlayacak girdilerin seçimine dikkat edilmesi
Makinelerin enerji verimliliği yüksek olan teknolojiler arasından, standardizasyon ve kalite güvenlik sisteminin gereklerine dikkat edilerek seçilmesi
İstenmeyen ısı kayıpları veya ısı kazançları en alt düzeyde olacak şekilde projelendirilmesi ve uygulamanın projeye uygun olarak gerçekleştirilmesinin sağlanması
İnşaa ve montaj aşamasında enerji verimliliği ile ilgili ölçüm cihazlarının temin ve monte edilmesi
Yenilenebilir enerji, ısı pompası ve kojenerasyon uygulamalarının analiz edilmesi
Aydınlatmada yüksek verimli armatür ve lambaların, elektronik balastların, aydınlatma kontrol sistemlerinin kullanılması ve gün ışığından daha fazla yararlanılması
Enerji tüketen veya dönüştüren ekipmanlar için ilgili mevzuat kapsamında tanımlanan asgari verimlilik kriterlerinin sağlanması
Adres: Orta Mah. Ankara Cad. No:2 Tunalar Plaza D:17
Pendik / İstanbul
GSM: 0(533) 467 32 35
E-Mail: info@nishmuhendislik.com
© 2019 Nish Mühendislik | Elektrik - Enerji - Danışmanlık | SEO Ajans