Enerji Kimlik Belgesi (EKB)

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nedir?
Enerji Kimlik Belgesi (EKB): 02.05.2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 05.12.2008 tarihli ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre mevcut ve yeni binalarda enerji kaynakları ve enerjinin etkin ve verimli kullanılmasını, çevrenin korunması ve enerji israfının önlenmesini sağlamak amacıyla binanın enerji ihtiyacı ile birlikte enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri, sera gazı salımı seviyesi, ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.
Kısaca enerji kimlik belgesi (EKB), asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Bu belge bir anlamda binanın enerji kartıdır.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nasıl Alınır?
Enerji kimlik belgesi (EKB), bu belgeyi vermeye yetkili kuruluşlar tarafından verilmektedir. EKB belgesi vermek üzere Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yetki belgesi almış olan kuruluşlar; yeni tasarlanan binalar için; binanın ısıtma, soğutma ve ısı yalıtım projesini hazırlayan gerçek veya tüzel kişiler ile birlikte mevcut binalar için Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketlerini kapsamaktadır.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almanın size faydası nedir?
- Binanızın yıllık toplam ne kadar enerji tükettiğini öğrenebilirsiniz.
- Alım-satım işlemlerinde avantajlı tarafta olursunuz.
- Binanızın ısıtmaya ne kadar enerji harcadığınızı öğrenebilirsiniz.
- Binanızı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tescillemiş olursunuz.
- Mülkünüzün tasarruf değerlerini öğrenebilirsiniz.
- Binamızın soğutmaya ne kadar enerji harcadığınızı öğrenebilirsiniz.
EKB Belgesini yeniletmek gerekli midir?
EKB, düzenlenme tarihinden başlayacak şekilde 10 yıl boyunca geçerliliğini korur. 10 yıllık süre tamamlanınca hazırlanacak bir rapor eşliğinde yeniden hazırlanır.
Belgeniz alındıktan sonraki geçerlilik süresi boyunca binanıza bir değişiklik yaptırırsanız değişiklikten itibaren 1 yıl içerisinde belgenizi yeniletmeniz gerekir. Eski enerji kimlik belgesi geçersiz sayılacaktır.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Ne Zamana Kadar Alınmalıdır?
“EKB” uygulaması için Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin Geçici 4. maddesinin birinci fıkrası gereğince 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar yeni bina, bu tarihten önce yapı ruhsatı alan binalar mevcut bina olarak değerlendirilmektedir.
Bu tanıma istinaden 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binaların (yeni binalar), yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınması aşamasında EKB Belgesini ilgili idareye sunması gerekmektedir. Aksi takdirde, yapı kullanma izin belgesi kanunen verilmemektedir.
Mevcut binalar ve 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde EKB düzenlenir. Kısaca, mevcut binalar kanunen 1 Ocak 2020 tarihine kadar EKB almak zorundadır.
Enerji Kimlik Belgesi Fiyatları
Enerji Kimlik Belgesi fiyat hesaplaması yapının m2‘sine göre yapılır. Fiyatlar yapının büyüklüğüne göre değişmekle beraber 2020 yılı itibariyle ortalama m2 birim fiyatı 1 ₺ olarak yapmaktayız.
Binanıza ait enerji kimlik belgesi fiyatını net olarak öğrenmek için EKB Talep Formu doldurmanız yeterlidir.